Drip cake malinowy
Taki torcik zrobiłam sobie na urodziny :) Do kremu dodałam maliny, smakowało nawet tym , którzy nie przepadają za malinami ;) . Kocham piec dla siebie i dla innych :D Polecam mój przepis : )
W załączniku podam Wam przepis na biszkopt z mojego bloga :)
Przepis na krem malinowy:
- 200-300g mrożonych malin,
- 40g cukru pudru (można dać więcej, do smaku)
- 250g serka mascarpone,
- 500g śmietany 30-36%.
Przygotowanie:
- Maliny mrożone rozmrażamy.
- Maliny miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone miksujemy z sokiem, które puściły).
- Zimną śmietankę i zimne mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Miksować do zgęstnienia, nie za długo. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, chwilę zmiksować. Dodać przetarte maliny i wymieszać szpatułką.
- Biszkopt polać ponczem malinowym i przełożyć kremem.
- Tort dekorujemy masą maślaną i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
- Po 1 godzinie tort polewamy czekoladą aby uzyskać efekt drip cake :)
- Dekorujemy ulubionymi owocami, u mnie: Figi, orzechy włoskie, winogrona i mięta ;)
Krem maślany do obłożenia tortu:
- 200g masła 82%- miękkiego
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- różowy barwnik.
- Bardzo miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy 5-7 minut-masło powinno zrobić się dużo jaśniejsze. Przesiewamy cukier puder i ubijamy 4-5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy barwnik i mieszamy. Taką masą maślaną dekorujemy swój tort :)
Drip cake:
- 100g białej czekolady,
- 4 łyżki mleka.
W rondelku podgrzewamy mleko. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia :)
Cudowny! Na pewno był pyszny! Zazdroszczę tym, którzy go jedli :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Był pyszny, to prawda. Polecam
Usuń