Ciasto kryształek
Bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Lekkie, puszyste i z galaretkami. Jest przepyszne, polecam ;)
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO:
- 3 galaretki o różnych smakach
- 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Przygotowanie:
- Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
- Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
- Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną część nasączamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki. Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz