Zupa koperkowa z pulpecikami

Jedna z lepszych zup, którą zrobiłam :) Posmakuję całej rodzinie , nawet tym najmłodszym ;) Polecam!




Składniki:

Pulpeciki
  • 250 g mielonego mięsa indyka lub wieprzowego,
  • 1/2 czerstwej bułki,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • mąka pszenna.
Składniki na zupę:
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu
  • 1/2 pęczka koperku
  • szczypta kurkumy
  • 200g śmietany 18%
Przygotowanie:
Pulpeciki
  • Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 - 10 minut. Odcisnąć. 
  • Do miski włożyć zmielone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebule, koperek, jajko, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Jeśli mielimy mięso w domu maszynką z dużymi lub średnimi oczkami, od razu możemy zmielić też cebulę oraz namoczoną bułkę. 
  • Wszystko dobrze wyrobić dłonią, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor, wyłożyć na talerz.
Zupa
  • W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut. 
  • Włożyć podsmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek.
  • Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dopiero dodać do garnka z zupą.

Komentarze

  1. Jutro wypróbuję! Wygląda bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty