Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną są jeszcze lepsze od zwykłych jajecznych ;) Czasami trzeba zjeść obiad bez mięsa :) Polecam.
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka lub wody,
- 6 jajek,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie - 2 plasterki żółtego sera,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut.
- 5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Jajka do ugotowania włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 7minut . Obrać ze skorupek.
- Kaszę i ugotowane jajka włożyć do dużej miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek oraz starty na tarce ser żółty jeśli go używamy. Dokładnie wymieszać, uformować 5 kotletów.
- Obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty z każdej strony, następnie dosmażać jeszcze po około 1 minucie z dwóch stron.
Komentarze
Prześlij komentarz