Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną są jeszcze lepsze od zwykłych jajecznych ;) Czasami trzeba zjeść obiad bez mięsa :) Polecam.





Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka lub wody,
  • 6 jajek,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie - 2 plasterki żółtego sera,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut.
  2. 5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Jajka do ugotowania włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 7minut . Obrać ze skorupek. 
  3. Kaszę i ugotowane jajka włożyć do dużej miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek oraz starty na tarce ser żółty jeśli go używamy. Dokładnie wymieszać, uformować 5 kotletów.
  4. Obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty z każdej strony, następnie dosmażać jeszcze po około 1 minucie z dwóch stron.




Komentarze

Popularne posty