Drożdżowe bułeczki z budyniem
Pyszne budyniowe ślimaczki. Budyń warto przygotować samemu, a nie korzystać z proszku :) Polecam wszystkim!!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 60 g masła, roztopionego
- pół łyżeczki soli
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar formy, czyli 40 x 25 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 40 cm.
- Przygotowany prostokąt posmarować budyniowym nadzieniem, posypać wiśniami, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na 12 kawałków (będą dość grube). Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Gdyby zbyt szybko 'łapały' kolor, przykryć folią aluminiową.
Składniki na budyń:
- 550 ml mleka
- 25 g masła
- 4 żółtka
- 140 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 16 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 120 g wiśni w syropie (zamiast wiśni można dodać rodzynki lub żurawinę)
300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami, mąką i skrobią. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Przykryć folią spożywczą (powinna bezpośrednio dotykać powierzchni budyniu) i lekko przestudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz