Drożdżowe bułeczki z budyniem

Pyszne budyniowe ślimaczki. Budyń warto przygotować samemu, a nie korzystać z proszku :) Polecam wszystkim!!



Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła, roztopionego
  • pół łyżeczki soli
  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  2. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar formy, czyli 40 x 25 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 40 cm.
  3. Przygotowany prostokąt posmarować budyniowym nadzieniem, posypać wiśniami, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na 12 kawałków (będą dość grube). Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  4. Wyrośnięte ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Gdyby zbyt szybko 'łapały' kolor, przykryć folią aluminiową. 
Składniki na budyń:


  • 550 ml mleka
  • 25 g masła
  • 4 żółtka
  • 140 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 g wiśni w syropie (zamiast wiśni można dodać rodzynki lub żurawinę) 
300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami, mąką i skrobią. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Przykryć folią spożywczą (powinna bezpośrednio dotykać powierzchni budyniu) i lekko przestudzić.




Komentarze

Popularne posty