Ciasto Shrek

Na dziś proponuje pyszne zielone ciasto z sokiem owocowym. Ciasto nie jest za słodkie i wychodzi go duża blaszka. Idealne na rodzinne spotkania :) 





Składniki:

Biszkopt
  • 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie),
  • 130g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 140g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zielony budyń
  • 900ml gęstego zielonego soku owocowego (Kubuś, Pysio),
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
  • 1 galaretka agrestowa
  • 300-350g ciastek delicji.
Pianka śmietankowa
  • 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%,
  • 1 galaretka cytrynowa+200ml gorącej wody.
Ponadto:
  • 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 800ml gorącej wody,
do nasączenia biszkoptu:

  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:

Biszkopt:

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Zielony budyń:

7. Około 700ml soku wlać do rondelka i zagotować. W pozostałym soku rozmieszać dwa budynie. Gdy sok się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować budyń. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i budyń trzymać na małym ogniu, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i wsypać jedną agrestową galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
8. Gorący budyń owocowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawić do przestygnięcia.

Śmietankowa pianka:

9. Galaretkę cytrynową zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać.
11. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.
12. Dwie agrestowe galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte galaretki wylać na ciasto z lodówki i ciasto wstawić z powrotem do lodówki najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzone Ciasto Shrek podawać pokrojone na spore prostokąty.




Komentarze

Popularne posty