Dorsz w pomidorach :)
Delikatny dorsz w przepysznym sosie pomidorowym. Idealna propozycja na obiad, polecam :)
Składniki:
- 2 dymki (młode szczypiorki z cebulką) lub jedna cebula,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub białego ,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 filety z dorsza, po ok. 150 g,
- olej lub oliwa,
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych,
- sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie:
- Na patelni na 1 łyżce oleju zeszklić pokrojoną na plasterki dymkę. Dodać pokrojone lub zmiksowane obrane pomidory, brązowy cukier, sos sojowy, zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, następnie włożyć filety dorsza doprawione solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Doprawić sos do smaku.
- W międzyczasie gałązki pomidorków posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i piec przez kilka minut pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz