Sernik krakowski
Pyszny, prawdziwy sernik z bakaliami na kruchym cieście, z kratką na wierzchu. Sernik wyszedł wysoki, idealny :) Jeden z moich ulubionych. Polecam wszystkim :)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 125 g masła, zimnego,
- 8 g cukru wanilinowego,
- 1 jajko.
- Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.
- Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
- Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm lub 34 x 24 (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia.
Składniki na masę serową:
- 1250 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie, (ja zawsze używam do tego blendera) ,
- 8 jajek,
- 100 g masła,
- 300 g cukru ,
- 3 łyżki cukru wanilinowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g rodzynków,
- żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Przygotowanie:
- Masło, 250 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
- Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
- Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc (najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej).
Gotowe ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz