Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Przepis na te bułeczki bardzo mnie zaskoczył :) Wyszły super, miękkie i pyszne. Żałuję tylko że wyszło ich tak mało :D Polecam!!







Składniki na 12 bułeczek:
  • 500g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 300ml mleka,
  • 100g masła (roztopionego),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
Ponadto:
  • 500g śliwek węgierek,
  • 1 jajko+1 łyżka mleka 
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 łyżek cukru,
  • 60g masła
Wszystkie składniki na kruszonkę dodajemy do miski. Rozcieramy paluszkami.

Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. 
  2. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko, sól i cukier- mieszamy. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
  4. Śliwki myjemy i osuszamy. Śliwki dzielimy na pół i usuwamy pestki.
  5. Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy połówki śliwek, układamy je ciasno. Drożdżówki posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Komentarze

  1. Moje ulubione! Czekam z niecierpliwością na lato :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty