Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Przepis na te bułeczki bardzo mnie zaskoczył :) Wyszły super, miękkie i pyszne. Żałuję tylko że wyszło ich tak mało :D Polecam!!
Składniki na 12 bułeczek:
- 500g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- 2,5 łyżki cukru,
- 300ml mleka,
- 100g masła (roztopionego),
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Ponadto:
- 500g śliwek węgierek,
- 1 jajko+1 łyżka mleka
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 łyżek cukru,
- 60g masła
Wszystkie składniki na kruszonkę dodajemy do miski. Rozcieramy paluszkami.
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
- W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko, sól i cukier- mieszamy. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
- Śliwki myjemy i osuszamy. Śliwki dzielimy na pół i usuwamy pestki.
- Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy połówki śliwek, układamy je ciasno. Drożdżówki posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Moje ulubione! Czekam z niecierpliwością na lato :)
OdpowiedzUsuń