Czekoladowy tort z wiśniami

Torcik zrobiłam na 70-te urodziny dziadka mojej przyjaciółki :) Starałam się jak mogłam, efekt chyba zadowalający :) Polecam!





Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek w temp. pokojowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki kakao.
Przygotowanie:
  • Dno formy o średnicy ok. 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 8-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
  • Do czystej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, wymieszać.
  • Do ubitych jajek dodawać w trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mieszankę mąki, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie szpatułką.
  • Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
  • Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. 


Składniki na krem:
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 fixy śmietankowe,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:

Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone, cukier puder wymieszany z fixami i zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Frużelina wiśniowa:
  • 500g mrożonych wiśni,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody
Wykonanie:
  1. W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Gotować 5-10 minut, aż odparuje większość wody. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Wystudzić.

Poncz:
  • 75ml kompotu z wiśni lub soku wiśniowego, syropu wiśniowego rozmieszanego z wodą :)
Ponadto:
  • Owoce do dekoracji,
  • 150 g czekolady mlecznej roztopionej w kąpieli wodnej, do wykonania drip cake. 

Złożenie tortu:
  1. Biszkopt przekroić na 3 części.
  2. Nasączyć ponczem z wiśni każdy blat ciasta.
  3. Na pierwszy nasączony blat rozłożyć połowę frużeliny wiśniowej, następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i przykryć kolejnym blatem ciasta. Tak postąpić z kolejnymi blatami ciasta.
  4. Przełożony tort posmarować ubitą kremówką, górę i boki. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min i polewać różową polewą, ozdobić. :)


Komentarze

  1. Tort był przepyszny. Martyna tworzy najlepsze torty :) polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty