Walentynkowy deser z truskawkami

Fajny lekki deser, nie za słodki. Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami. Idealny deser na walentynki! Polecam wszystkim :) 





Składniki: 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 450ml wrzącej wody
  • 200g truskawek
  • 200g śmietany 36%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • herbatniki
  • truskawki do dekoracji.
Przygotowanie:


  1. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie (wrzącej) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
  2. 1/2 szklanki galaretki odstawiamy na później.
  3.  Pozostałą galaretkę rozlewamy do pucharków, dodajemy do każdego 1/2 szklanki pokrojonych truskawek. Pucharki umieszczamy np. w silikonowej keksówce lub innym naczyniu i ustawiamy je pod skosem, aby uzyskać fikuśny kształt. Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężała.
  4.   Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder, chwilę ubijamy i łączymy delikatnie z płynną galaretką. Wlewamy do środka pucharków ze stężałą galaretką. Zostawiamy na pół godziny do ścięcia masy. 
  5. Herbatniki kruszymy na wierzch deseru.  Dekorujemy świeżymi truskawkami.


Komentarze

Popularne posty