Walentynkowy deser z truskawkami
Fajny lekki deser, nie za słodki. Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami. Idealny deser na walentynki! Polecam wszystkim :)
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- 450ml wrzącej wody
- 200g truskawek
- 200g śmietany 36%
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- herbatniki
- truskawki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuszczamy w wodzie (wrzącej) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- 1/2 szklanki galaretki odstawiamy na później.
- Pozostałą galaretkę rozlewamy do pucharków, dodajemy do każdego 1/2 szklanki pokrojonych truskawek. Pucharki umieszczamy np. w silikonowej keksówce lub innym naczyniu i ustawiamy je pod skosem, aby uzyskać fikuśny kształt. Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężała.
- Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder, chwilę ubijamy i łączymy delikatnie z płynną galaretką. Wlewamy do środka pucharków ze stężałą galaretką. Zostawiamy na pół godziny do ścięcia masy.
- Herbatniki kruszymy na wierzch deseru. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz