Walentynkowy tort czekoladowo- truskawkowy

Ciasto wykonałam na 1 rocznicę ślubu mojej siostry :) Tortu nie trzeba nasączać, ciasto jest bardzo wilgotne i miękkie. Do środka dodałam frużelinę truskawkową, można również zrobić to z wiśniami lub malinami. Polecam! Idealne ciasto na walentynki :)




Składniki na ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru do wypieków
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:



  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę - wymieszać i przesiać. Odłożyć.
  2. W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła.
  3. W misie miksera umieścić jajka (całe) z cukrem i miksować (przystawką do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna, przez kilka minut. Po ubiciu wlewać gorące jeszcze mleko, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Ciasto podzielić na 2 części. Formę  - serce o średnicy 23 cm - wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  5. W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam w ten sposób).
  6. Ciasto wystudzić.
Do przełożenia tortu potrzebujemy:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 200g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 200 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z łyżką wody
  1. Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania puszystego kremu. Dodać cukier puder, serek mascarpone i  wymieszać.
  2. W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Gotować 5 minut, dodać mąkę z wodą. Zdjąć z palnika i wystudzić.


Czekoladowe ganache:
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na drobne kawałki
  • 1 łyżka płynnego miodu)
W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać, mieszając, na niedużej mocy palnika, aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić.

Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Na niego wyłożyć frużelinę i krem ze śmietany, wyrównać. Przykryć drugim blatem czekoladowym. Całość oblać czekoladowym ganache. Udekorować owocami.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty