Puszyste bułeczki

Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki. Idealnie nadają się jako bułki do hamburgerów. Ciasto można przetrzymać przez noc w lodówce, rano upiec bez czekania na wyrośnięcie ciasta :) Polecam!



Składniki na 12 - 16 bułek:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
Przygotowanie:
  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny. Lub wstawić do lodówki na całą noc). 
  2. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki) i formować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
  3. Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Wyjąć, wystudzić na kratce.




Komentarze

  1. Właśnie niedawno myslalam o tym, żeby zrobic własnoręcznie bułki. Teraz juz Na pewno je zrobię 😀 Dziękuję za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dziś na sniadanie buki z pani przepisu. Wyszły bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty