Pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli idealny z dodatkiem żurawiny lub z konfiturą z żurawiny :)
Składniki:
- 3 puszki (1200g) białej fasoli,
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- gruszka lub jabłko – 1 szt.
- suszony majeranek – 1 łyżeczka
- olej z pestek winogron lub inny – ¼ szklanki
- sos sojowy – 1 łyżka
- sól
- pieprz
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- suszone żurawiny – 2 garście
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę lub jabłko starte na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.
- Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem.
- Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.
- Dodajemy żurawinę, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz