Pasztet z fasoli

Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli idealny z dodatkiem żurawiny lub z konfiturą z żurawiny :)




Składniki: 
  • 3 puszki (1200g) białej fasoli,
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • gruszka lub jabłko – 1 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron lub inny – ¼ szklanki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • suszone żurawiny – 2 garście
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  1. Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę lub jabłko starte na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.
  2. Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem. 
  3. Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. 
  4. Dodajemy żurawinę, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz. 


Komentarze

Popularne posty