Zupa kartoflanka

Zupa pyszna! Na początku mnie nie zaciekawiła, jednak po spróbowaniu zmieniłam zdanie :) Polecam!!




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 250g wędzonej kiełbasy,
  • 150g wędzonego boczku,
  • 2l bulionu warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka majeranku
Zasmażka:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie:
  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój - ziemniaki w kostkę, marchewkę, pietruszkę w półplasterki, seler w drobną kostkę.
  2. Do garnka przełóż pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek, podsmażaj przez 3-4 min, następnie dodaj warzywa i smaż jeszcze przez 3 minuty. 
  3. Następnie wlej gorący bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu ok. 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy majeranek.
  4. Na patelni rozgrzej masło, przełóż pokrojone w drobną kostkę cebulę i chwilę podsmażaj.  Gdy będzie szklista, dodaj mąkę i podsmażaj do uzyskania złotej zasmażki. Dolej do niej trochę gorącej zupy i energicznie wymieszaj, następnie wlej zasmażkę do zupy i ponownie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty