Zupa kartoflanka
Zupa pyszna! Na początku mnie nie zaciekawiła, jednak po spróbowaniu zmieniłam zdanie :) Polecam!!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- 250g wędzonej kiełbasy,
- 150g wędzonego boczku,
- 2l bulionu warzywnego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka majeranku
Zasmażka:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój - ziemniaki w kostkę, marchewkę, pietruszkę w półplasterki, seler w drobną kostkę.
- Do garnka przełóż pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek, podsmażaj przez 3-4 min, następnie dodaj warzywa i smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Następnie wlej gorący bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu ok. 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy majeranek.
- Na patelni rozgrzej masło, przełóż pokrojone w drobną kostkę cebulę i chwilę podsmażaj. Gdy będzie szklista, dodaj mąkę i podsmażaj do uzyskania złotej zasmażki. Dolej do niej trochę gorącej zupy i energicznie wymieszaj, następnie wlej zasmażkę do zupy i ponownie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz