Sałatka z boczkiem i jajkiem

Pyszna sałatka, idealna na kolację ! ;)




Składniki:
  • 2 jajka
  • 4-6 plasterków boczku
  • główka sałaty rzymskiej
  • mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • bagietka
  1. Ugotować jajka gotować 5 minut od momentu zagotowania wody. Boczek położyć na rozgrzanej patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut raz przewracając aż będzie podtopiony i ładnie zrumieniony. Odłożyć na ręczniki papierowe.
  2. Przygotować grzanki: cienko pokroić bagietkę ewentualnie pokroić pieczywo w kosteczkę, opiec w tosterze lub na blaszce w piekarniku. Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć.
  3. Sałatę ułożyć na talerzach, doprawić solą. Położyć grzanki oraz pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Dodać przepołowione jajko oraz przepołowione pomidorki (jajka i pomidorki oprószyć solą morską). Wszystko skropić sosem. Posypać mozzarellą i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Sos:
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)

Przygotować sos: najlepiej użyć pojemnika blendera (rozdrabniacza), wbić do niego żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli i wszystko zmiksować. Dolać 2 łyżki oleju i miksować przez około 1 minutę, wlać kolejne 2 łyżki oleju i znów miksować przez około 1 - 2 minuty. Dodać resztę oleju i miksować przez około 1 - 2 minuty aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (około 1 - 2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty