Sałatka z boczkiem i jajkiem
Pyszna sałatka, idealna na kolację ! ;)
Składniki:
- 2 jajka
- 4-6 plasterków boczku
- główka sałaty rzymskiej
- mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- bagietka
- Ugotować jajka gotować 5 minut od momentu zagotowania wody. Boczek położyć na rozgrzanej patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut raz przewracając aż będzie podtopiony i ładnie zrumieniony. Odłożyć na ręczniki papierowe.
- Przygotować grzanki: cienko pokroić bagietkę ewentualnie pokroić pieczywo w kosteczkę, opiec w tosterze lub na blaszce w piekarniku. Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć.
- Sałatę ułożyć na talerzach, doprawić solą. Położyć grzanki oraz pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Dodać przepołowione jajko oraz przepołowione pomidorki (jajka i pomidorki oprószyć solą morską). Wszystko skropić sosem. Posypać mozzarellą i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Sos:
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)
Super propozycja!
OdpowiedzUsuń