Sernik z białą czekoladą, solonym karmelem i orzeszkami

Pyszny słodko słony sernik. Musi znaleźć się u Was na świątecznym stole. Serniczek zrobiłam sobie na swoje urodziny- zamiast tortu ;) 




Składniki:
  • 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 80 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 225 g białej czekolady, posiekanej lub białych chocolate chips
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną, nie miksować zbyt długo sernik po upieczeniu powinien być równy.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
*Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną. 
Sos karmelowy:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
Ponadto:
  • solone orzeszki ziemne, do dekoracji
Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty.
Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny).
Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.



Komentarze

Popularne posty