Tort z kakaowym biszkoptem z bananami i kremem kakaowym

Do biszkoptu czekoladowego potrzeba dużo spokoju i cierpliwości :) Należy pamiętać o tym, aby nie przebić białek, masę z jajkami i cukrem ubijać 10 minut naprawdę wtedy będzie sukces. Mąkę z kakao należy bardzo szybko wymieszać mikserem lub szpatułką. Ja robię chwilę mikserem i chwilę szpatułką :) Zróbcie tak jak  napisałam a biszkopt na pewno się uda. 
Tort wykonałam na 31 urodziny mojego narzeczonego, wyszedł idealny :) Pozdrawiam ! 




Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek w temp. pokojowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki kakao.
Przygotowanie:
  • Dno formy o średnicy ok. 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 8-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
  • Do czystej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, wymieszać.
  • Do ubitych jajek dodawać w trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mieszankę mąki, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie szpatułką.
  • Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
  • Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. 
Składniki na krem:
  • 500ml śmietanki kremówki 30%,
  • 500 g mascarpone,
  • 1 fix śmietankowy (usztywniacz do masy),
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i ubijamy parę minut do połączenia. Cukier puder, fixy i kakao mieszamy w miseczce i dodajemy do kremu. Miksujemy do połączenia. 
Ponadto:
  • 4 banany,
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego.

Poncz:
  • 75 ml wiśniówki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 75 ml kompotu wiśniowego lub soku porzeczkowego.
Do obłożenia tortu potrzebujemy: 200ml śmietanki kremówki 30-36% zmiksowanej z 2 łyżkami cukru pudru, fixem śmietanowym i jedną łyżką kakao. 
Do dekoracji tortu użyłam:
  1. 150 g czekolady mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej,
  2. Borówki amerykańskie
  3. Mięta 

Złożenie tortu:
  1. Biszkopt przekroić na 3 części.
  2. Nasączyć ponczem z wiśni lub porzeczek każdy blat ciasta.
  3. Pierwszy nasączony blat ciasta posmarować dżemem ok. pół słoiczka, poukładać banany pokrojone w plasterki, następnie wyłożyć połowę masy kakaowej i przykryć kolejnym blatem ciasta. Tak postąpić z kolejnymi blatami ciasta.
  4. Przełożony tort posmarować ubitą kremówką, górę i boki. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min, ozdobić. :) 





Komentarze

Popularne posty