Truskawkowa randka :)
Pyszne ciasto z galaretkami. Troszkę pracochłonne ale za to jakie smaczne ;) Zdjęcia robione na szybko podczas przyjęcia ;) Polecam i pozdrawiam :)
Składniki:
- 20-30 sztuk herbatników
Masa bananowa I:
- 500g gęstego jogurtu bananowego ( ja użyłam FruVita z biedronki),
- 2 średnie banany,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 200ml gorącej wody.
Galaretka czerwona:
- 2 galaretki truskawkowe
Masa bananowa II:
- 500g gęstego jogurtu bananowego,
- 2 średnie banany,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 200ml gorącej wody.
Wierzch:
- 500-600g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe.
Wykonanie:
Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne.
- Spód blaszki 25x25 cm lub 25x30 cm wykładamy herbatnikami.
- Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. - Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie truskawkowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
- Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej.
Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej truskawki (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).
Ostatnie dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy. Kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na truskawki.
Komentarze
Prześlij komentarz