Strucla z dżemem porzeczkowym
Strucla wyszła pyszna, pulchna i mięciutka :) Ciasto idealne, można wykorzystać je do drożdżówek :)
By przygotować rozczyn potrzeba:
- 25 g drożdży świeżych,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 szklanki letniego mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Składniki na ciasto:
- 750g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 300ml mleka,
- 100g cukru,
- 8g cukru waniliowego,
- 100g masła, roztopionego,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżeczki drożdży suchych lub 25g drożdży świeżych
- Dżem porzeczkowy ok.400g może być więcej :)
- mleko
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła,
- 20 łyżek mąki pszennej,
- 8 łyżek cukru,
- 16 g cukru waniliowego.
Wszystkie składniki wyrobić między palcami do momentu powstania kruszonki.
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn),dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka dżemu, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.
- Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, najlepiej bez termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz