Strucla z dżemem porzeczkowym

Strucla wyszła pyszna, pulchna i mięciutka :) Ciasto idealne, można wykorzystać je do drożdżówek :)







By przygotować rozczyn potrzeba:
  • 25 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Składniki na ciasto:
  • 750g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 300ml mleka,
  • 100g cukru,
  • 8g cukru waniliowego,
  • 100g masła, roztopionego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki drożdży suchych lub 25g drożdży świeżych
  • Dżem porzeczkowy ok.400g może być więcej :)
  • mleko
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła,
  • 20 łyżek mąki pszennej,
  • 8 łyżek cukru,
  • 16 g cukru waniliowego.
Wszystkie składniki wyrobić między palcami do momentu powstania kruszonki.

Wykonanie:
  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn),dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  2. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka dżemu, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.
  3. Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, najlepiej bez termoobiegu.

Komentarze

Popularne posty