Tort z frużeliną wiśniową

Nie spodziewałam się nigdy, że pieczenie tortów będzie sprawiać mi taką przyjemność ;) Nie tylko tortów, bo ciasta też mi wychodzą całkiem niezłe ;D . Ten tort wykonałam na 18-ste urodziny mojej kuzynki. Nie jest mdły i bardzo słodki, jest idealny.




Poniżej podaję link do biszkoptu, z którego zawsze korzystam :)
http://adventuresinthe-kitchen.blogspot.com/2018/03/biszkopt-idealny.html

Składniki na krem:
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 fixy śmietankowe,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:

Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone, cukier puder wymieszany z fixami i zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Frużelina wiśniowa:
  • 500g mrożonych wiśni,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody
Wykonanie:
  1. W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Gotować 5-10 minut, aż odparuje większość wody. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Wystudzić.

Poncz:
  • 75ml kompotu z wiśni lub soku wiśniowego, syropu wiśniowego rozmieszanego z wodą :) 
Różowa polewa drip cake:
  • 150g białej czekolady,
  • 50g śmietanki 30%,
  • różowy barwnik.
  1. Czekoladę siekamy. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą śmietanką zalewamy czekoladę, mieszamy i dodajemy barwnik :) Polewamy schłodzony tort.
Ponadto:
  • 500g truskawek, 
  • 150g białej czekolady.
  • Do obłożenia tortu potrzebujemy: 200ml śmietanki kremówki 30-36% zmiksowanej z 2 łyżkami cukru pudru i jednym fixem śmietanowym.
Truskawki myjemy, suszymy. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i maczamy w niej truskawki. Odstawiamy na kratkę i schładzamy w lodówce.

Złożenie tortu:
  1. Biszkopt przekroić na 3 części.
  2. Nasączyć ponczem z wiśni każdy blat ciasta.
  3. Na pierwszy nasączony blat rozłożyć połowę frużeliny wiśniowej, następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i przykryć kolejnym blatem ciasta. Tak postąpić z kolejnymi blatami ciasta.
  4. Przełożony tort posmarować ubitą kremówką, górę i boki. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min i polewać różową polewą, ozdobić. :) 



Komentarze

Popularne posty