Tort z frużeliną wiśniową
Nie spodziewałam się nigdy, że pieczenie tortów będzie sprawiać mi taką przyjemność ;) Nie tylko tortów, bo ciasta też mi wychodzą całkiem niezłe ;D . Ten tort wykonałam na 18-ste urodziny mojej kuzynki. Nie jest mdły i bardzo słodki, jest idealny.
Poniżej podaję link do biszkoptu, z którego zawsze korzystam :)
http://adventuresinthe-kitchen.blogspot.com/2018/03/biszkopt-idealny.html
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30%,
- 500 g mascarpone,
- 2 fixy śmietankowe,
- 3-4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone, cukier puder wymieszany z fixami i zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Frużelina wiśniowa:
- 500g mrożonych wiśni,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody
Wykonanie:
- W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Gotować 5-10 minut, aż odparuje większość wody. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Wystudzić.
Poncz:
- 75ml kompotu z wiśni lub soku wiśniowego, syropu wiśniowego rozmieszanego z wodą :)
Różowa polewa drip cake:
- 150g białej czekolady,
- 50g śmietanki 30%,
- różowy barwnik.
- Czekoladę siekamy. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą śmietanką zalewamy czekoladę, mieszamy i dodajemy barwnik :) Polewamy schłodzony tort.
Ponadto:
- 500g truskawek,
- 150g białej czekolady.
- Do obłożenia tortu potrzebujemy: 200ml śmietanki kremówki 30-36% zmiksowanej z 2 łyżkami cukru pudru i jednym fixem śmietanowym.
Truskawki myjemy, suszymy. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i maczamy w niej truskawki. Odstawiamy na kratkę i schładzamy w lodówce.
Złożenie tortu:
- Biszkopt przekroić na 3 części.
- Nasączyć ponczem z wiśni każdy blat ciasta.
- Na pierwszy nasączony blat rozłożyć połowę frużeliny wiśniowej, następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i przykryć kolejnym blatem ciasta. Tak postąpić z kolejnymi blatami ciasta.
- Przełożony tort posmarować ubitą kremówką, górę i boki. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min i polewać różową polewą, ozdobić. :)
Komentarze
Prześlij komentarz