Ciasto jogurtowe z truskawkami
Pyszne lekkie i orzeźwiające ciasto, idealne na gorące dni :) Wszystkim posmakuję, ciasta wychodzi duża blacha :) Zamiast truskawek można dodać maliny, kiwi czy jagody :) Polecam i zapraszam do wypróbowania ;)
Składniki na biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej :)
- 90 g mąki pszennej,
- 35 g skrobi ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszać, przesiać.
- Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misie miksera umieścić białka. Zacząć ubijać ze szczyptą soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.
- Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 18 - 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, można pominąć) i pozostawić do wystudzenia.
- 500 ml śmietany 30% lub 36%, schłodzonej
- 500 g jogurtu greckiego, schłodzonego,
- 80 g cukru pudru,
- 18 g żelatyny w proszku,
- 70 ml wody.
Przygotowanie:
- Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając, zdjąć z palnika.
- Żelatynę zalać 70 ml wody odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego jogurtu, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. Wystudzony jogurt wymieszać z resztą jogurtu.
Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić. Do ubitej śmietany dodać jogurt, na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką aż do połączenia.
Ponadto:
- 1/4 szklanki wody wymieszanej z 2 łyżkami soku z cytryny,
- 1/2 szklanki gęstego dżemu truskawkowego,
- 2 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 250 ml wody)
- 400-500 g truskawek
Wykonanie:
Biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować niegrubą warstwą dżemu truskawkowego (jeśli warstwa będzie zbyt gruba mus będzie zjeżdżał z dżemu). Na dżemie rozprowadzić równo mus jogurtowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do stężenia musu, przez około 2 godziny. Po tym czasie na wierzchu musu poukładać plasterki truskawek, zalać galaretką w temperaturze pokojowej. Odstawić do stężenia.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz