Sałatka warstwowa
Sałatka przepyszna. Robiłam ją już parę razy, posmakowała wszystkim. Zdjęcia robione na szybkości przed śniadaniem wielkanocnym dlatego nie powalają jakością ;) Wypróbujcie sałatkę i oceńcie sami. :)
Składniki:
- 5 jajek,
- biała część pora ,
- 150g szynki w kawałku,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 100 g sera żółtego,
- garść ziaren słonecznika (ok. 50g)
- majonez,
- pęczek szczypiorku,
- sól.
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Drobno pokroić.
- Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu.
- Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem.
- W szklanej salaterce układać kolejno warstwy:
- por,
- jajka
- cienka warstwa majonezu
- szynka
- kukurydza
- cienka warstwa majonezu
- prażony słonecznik
- ogórek (lekko posolić)
- cienka warstwa majonezu
- ser żółty
- szczypiorek.
Komentarze
Prześlij komentarz