Sałatka warstwowa

Sałatka przepyszna. Robiłam ją już parę razy, posmakowała wszystkim. Zdjęcia robione na szybkości przed śniadaniem wielkanocnym dlatego nie powalają jakością ;) Wypróbujcie sałatkę i oceńcie sami. :) 


Składniki:

  • 5 jajek,
  • biała część pora ,
  • 150g szynki w kawałku,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 100 g sera żółtego,
  • garść ziaren słonecznika (ok. 50g)
  • majonez,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól.
Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Drobno pokroić.
  2. Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł.
  3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu.
  4. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem.
  6. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy:
  • por,
  • jajka
  • cienka warstwa majonezu
  • szynka
  • kukurydza
  • cienka warstwa majonezu
  • prażony słonecznik
  • ogórek  (lekko posolić)
  • cienka warstwa majonezu
  • ser żółty
  • szczypiorek.

Komentarze

Popularne posty