Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Świetny pomysł na obiad :) Papryka jest przepyszna, delikatna. Polecam :) 





Składniki:
  • 4 papryki,
  • 350 g mielonego mięsa,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g (1 woreczek) ryżu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 pomidor,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano.

Przygotowanie:

  • Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć mielone mięso i dokładnie obsmażyć. 
  • Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy:  czerwoną paprykę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy  smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
  • Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty