Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Świetny pomysł na obiad :) Papryka jest przepyszna, delikatna. Polecam :)
Składniki:
- 4 papryki,
- 350 g mielonego mięsa,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g (1 woreczek) ryżu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 100 g żółtego sera,
- 1 pomidor,
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano.
Przygotowanie:
- Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć mielone mięso i dokładnie obsmażyć.
- Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: czerwoną paprykę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy smażyć przez ok. 2 minuty.
- Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
- Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.
Lubie papryki. Zdjęcia przepiękne ;)
OdpowiedzUsuń