Karmelowe ciasto z orzechami

 Pyszne słodkie ciasto karmelowe. Polecam na większe uroczystości. Jeżeli wydaje Wam się, że z kajmakiem będzie za słodko to możecie go pominąć :) 



Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 65 g mąki pszennej,
  • 65 g skrobi ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka wody.

Masa orzechowa:
  • 90 g cukru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 150 g masła,
  • 250-300 g orzechów włoskich.
Bita śmietana:
  • 400 g śmietany 30-36%,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku ( lub fixy śmietankowe) 
Kakaowa bita śmietana:
  • 500 g śmietanki 30-36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku ( lub 2 fixy śmietankowe) 
Przygotowanie:
  1. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą (lub dno wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę orzechową. Cukier, mleko, miód i masło przełożyć na garnka. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać orzechy, wymieszać i podsmażyć, aż masa trochę zgęstnieje.
  4. Biszkopt włożyć do formy. Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wyłożyć ciepłą masę orzechową. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 40 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę orzechową.
  7. Zimną kawę wlać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego na bitej śmietanie.
  8. Przygotować kakaową bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 60 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, kakao i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopty.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.


Komentarze

Popularne posty