Leczo
Od zawsze w moim domu rodzinnym robiło się takie leczo. Lubię do niego wracać, jest przepyszne :)
Składniki:
- 500 g kiełbasy wędzonej,
- 2 lub 3 papryki (najlepiej kolorowe),
- 4 dojrzałe pomidory,
- 500-700 g cukinii,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka wody,
- słodka i ostra papryka,
- olej,
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżka koncentratu
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokrój w półplasterki.
- Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w drobne kawałki.
- Cebulę, paprykę, cukinię pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż kiełbasę, gdy się wytopi tłuszcz dodaj cebulę i czosnek. Poczekaj, aż się lekko zrumienią, dodaj pozostałe warzywa, wlej szklankę wody i duś razem około 30 minut.
- Dopraw przyprawami.
- Podawaj z pieczywem :) Smacznego!
Zawsze robiłam leczo że swojego przepisu, ale chciałam odmiany i muszę przyznać, że to wspaniały przepis! Zwłaszcza cukinia dodała super smaku. Polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń