Recipes

!!KONKURS!!

 KONKURS
Konkurs- Do wygrania książka kucharska ,,Kuchnia Meksykańska'' i foremka silikonowa Sowa :)
Wystarczy:
1. Polubić fanpage https://www.facebook.com/adventuresinthekitchen1/
2. Polubić post konkursowy
3. Odpowiedzieć pod postem: Co najbardziej lubicie gotować/piec ? (Możecie również wstawić swoje zdjęcie podczas gotowania)
4. Udostępnić informację o konkursie na swojej tablicy

Ważna informacja
1. Jedna osoba może dodać tylko jeden komentarz pod postem konkursowym.
2. Konkurs trwa od dziś 17.01.2018r.-31.01.2018r.
3. Zwycięzca zostanie ogłoszony w ciągu 24h od zakończenia konkursu.
Zapraszam do zabawy! 🤗😎😘
Książka ma ponad 100 wspaniałych przepisów!!


  Uwielbiam piec i gotować z moją siostrą. Zawsze jest z czego się pośmiać :) Takie właśnie w weekend zrobiłyśmy faworki. Ja za nimi nie przepadam, jednak moja siostra je uwielbia :) Faworki wyszły chrupiące i smaczne. Następnym razem postaramy się zrobić pączki lub róże karnawałowe. Fajnie jest spędzać czas razem z rodziną :) Buźki 💜💜




Składniki:
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 1-2 żółtka
  • 120g śmietany
  • 20g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 500g smalcu do smażenia lub olej
  • Cukier puder do posypania usmażonych faworków
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z cukrem, dodać pozostałe składniki, ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy ok. 15 min, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto na cienkie placki partiami, żeby nie wysychało. 
  2. Krajać radełkiem lub nożem paski szerokości ok.3 cm długości ok.15 cm, każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć. 
  3. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wlać łyżkę spirytusu. Gdy wrzucony do tłuszczu plasterek ziemniaka szybko się zrumieni, można smażyć faworki. Wkłada się je partiami i smaży z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem. 
  4. Po usmażeniu wyjmuje się faworki na ręcznik papierowy, aby obciekły. 
  5. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



Przepyszne miękkie pierniczki z marmoladą, lepsze niż ze sklepu :) Polecam przepis! Naprawdę warto wypróbować :) 







Składniki:


  • 170 g miodu,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 420 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 jajka.

Dodatkowo:

  • 200 g marmolady
 Polewa:

  • 125g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2-3 łyżki wrzątku.
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, gdy cukier puder się rozpuści to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszamy. Gotową polewą przyozdobić nasze pierniczki :)


Przygotowanie:

Ciasto:

Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą.
Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce 24 h.

Następnego dnia:

  1. Ciasto podzielić na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. 
  2. Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia.Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. 
  3. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki.
  4.  Piec w 180 st.C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
  5. Wystudzone pierniczki polać polewą. Można posypać wiórkami kokosowymi :) 

Pyszne chrupiące skrzydełka. Dodam parę fast foodów, za wiele ich nie ma na blogu :)  Skrzydełka bardzo podobne w smaku do Hot Wings z KFC i łatwe w przygotowaniu. Polecam ten przepis! :)






Składniki:
 
  • 1kg skrzydełek z kurczaka,
  • czosnek w proszku,
  • słodka papryka w proszku,
  • chilli w proszku,
  • pieprz cayenne,
  • wędzona papryka(nie jest konieczna),
  • pieprz,
  • sól.

  • ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki tortowej,
  • ok. 150 ml mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • chili w proszku,
  • pieprz cayenne,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie:
  1. Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy na dwie porcje. 
  2. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić skrzydełka tym więcej dodajemy chili i pieprzu cayenne).  
  3. Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet na całą noc).
Przygotowujemy ciasto:
  1.  Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Gdyby ciasto okazało się za rzadkie dodajemy więcej mąki, gdyby za gęste troszkę więcej mleka. 
  2. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto - mieszamy, tak aby pokryło każdy kawałek mięsa. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 3-4 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka - dzięki temu zabiegowi powstaną nam charakterystyczne "łuski".
Hot Wingsy smażymy w głębokim oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor (przez ok. 5-7 minut z każdej ze stron).
Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami, np. czosnkowy i ketchupem. U mnie zrobiony sos z ketchupu, majonezu i musztardy :D

 
 
 
Najlepszy przepis na rogaliki. Ciasto jest troszkę męczące ;) To znaczy jest bardzo luźne, rozpadające się, ale im mniej będziemy podsypywać mąką tym rogaliki będą puchate, lżejsze i miękkie przez parę dni :) Opłacało się trochę namęczyć. Efekt bardzo zadowalający! :) Polecam ten przepis na ciasto. Nadzienie można dodać różne np. marmoladę, powidła czy budyń :) Najpierw wypróbujcie te z serem. Buźki ;)






Składniki na około 50 małych rogalików:
  • 560 g mąki pszennej tortowej,
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła, roztopionego,
  • 75 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
Ponadto:
  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 żółtka,
  • 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem,
  • cukier puder do oprószenia.
 
Do rozczynu potrzebujemy:
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 szklanki letniego mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Przygotowanie: 
  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  2. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia).
Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).


Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Robiłam już parę razy ciasto raffaello, jednak ten przepis wygrywa :) Udał się chociaż było bardzo ciężko, ponieważ spaliłam mikser przy ubijaniu śmietany i myślałam, że już nic z tego ;) Ubiłam śmietankę...blenderem :D Mam nadzieję,że Wam wszystko się uda. Buźki :) 




Składniki na biszkopt: 
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. 
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany 36%,
  • Ser mascarpone 250 g,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 1 biała czekolada.
Dodatkowo:
  • 100 g wiórków kokosowych (do obsypania ciasta),
  • 4-5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki,
  • Blacha o wymiarach  21/21 cm,
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy, oraz bułka tarta do wysypania blachy.
 Przygotowanie:
  1.  Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypywać cukier i dodać żółtka (na przemian), aż do wyczerpania. 
  2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i przesiać do ciasta, dokładnie wymieszać szpatułką. Blachę o wymiarach 21/21 cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać ciasto biszkoptowe. 
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić na około 30-40 min do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na trzy części.
  4. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do schłodzonej śmietany, wsypać cukier, ubić na sztywno krem, następnie dodać serek mascarpone i wlać wystudzoną czekoladę oraz wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać robotem. 
  5. Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem z czerwonej porzeczki, na niego nałożyć krem z bitej śmietany i przykryć następnym blatem biszkoptu. Na biszkopt nałożyć ponownie krem i przykryć trzecim blatem biszkoptu. Część kremu zostawić do wysmarowania ciasta z zewnątrz. Po posmarowaniu wysypać wiórkami kokosowymi. 
  6. Ciasto odstawić do lodówki na około 2 godziny.



 
Świetna propozycja na obiad :) Jeżeli znudziły się Wam kotlety mielone, pulpety czy zapiekanki z mięsem mielonym to wypróbujcie taki przepis :) Polecam.




Składniki:
  • 4 duże ziemniaki,
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 opakowanie Fix spaghetti bolognese,
  • 400g pomidorów z puszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80g sera żółtego,
  • Olej do smażenia.
Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.
  2. Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu, tak aby powstały łódeczki.
  3. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.
  4. Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Fix bolognese. Wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.
  5. Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.
  6. Posyp ziemniaki startym serem. Piecz w temp.220 stopni C przez 10 minut. ;)