Bułki dzielone

Pyszne, świeże i chrupiące bułeczki :) Najlepsze nocne wyrastanie. Ja moje bułki robiłam w nocy i na śniadanie mieliśmy pyszne świeże pieczywo. Polecam oba sposoby na bułki :) 




Składniki:
  • 500g mąki,
  • 25g drożdży,
  • 150ml letniego mleka,
  • 150ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 łyżek oleju.

Dzienne wyrastanie
(z podanych porcji wyjdzie 6 dużych bułek)
Przygotowanie:
Rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną dużą łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):

Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby olej połączył się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minuty, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić miskę z ciastem.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na 6 w miarę równych części (można podzielić na więcej części ). Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

Po 10 minutach z kawałka ciasta robię kulkę i delikatnie wałkuję dłonią na blacie, tak żeby zrobić podłużną bułeczkę. Następnie obtaczam w mące i grzbietem noża robię pośrodku bułeczki przedziałek (nożem należy nacisnąć dość mocno ale należy uważać aby bułki nie przeciąć na pół).

Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie bułek dzielonych:
Po 15 minutach blachę z podrośniętymi bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową i piekę około 25 minut, długość pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

Bułki nocne:
Rozczyn jak i ciasto przygotowuję w taki sam sposób jak w przypadku tradycyjnego wyrastania w cieple.

Wyrobione ciasto przekładam do miski wysmarowanej olejem, górę miski nakrywam szczelnie folią spożywczą i miskę wstawiam do lodówki do wyrośnięcia.

Ciasto w lodówce trzymam maksymalnie do 12 godzin (można krócej), następnie miskę z ciastem wystawiam z lodówki, ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przez chwilę wyrabiam (około 1 minuty), z ciasta formuję wałek i dzielę na 6 części.

Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut.

Po 10 minutach formuję bułeczki w taki sam sposób jak poprzednio, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Po 15 minutach blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 25 minut.
Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Tak przygotowane bułeczki są równie smaczne i puszyste jak w przypadku tradycyjnego wyrastania w cieple.

Bułki dzielone są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.










Komentarze

  1. Świeże, domowe bułki o poranku... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty