Pierniczki z marmoladą

Przepyszne miękkie pierniczki z marmoladą, lepsze niż ze sklepu :) Polecam przepis! Naprawdę warto wypróbować :) 







Składniki:


  • 170 g miodu,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 420 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 jajka.

Dodatkowo:

  • 200 g marmolady
 Polewa:

  • 125g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2-3 łyżki wrzątku.
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, gdy cukier puder się rozpuści to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszamy. Gotową polewą przyozdobić nasze pierniczki :)


Przygotowanie:

Ciasto:

Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą.
Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce 24 h.

Następnego dnia:

  1. Ciasto podzielić na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. 
  2. Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia.Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. 
  3. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki.
  4.  Piec w 180 st.C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
  5. Wystudzone pierniczki polać polewą. Można posypać wiórkami kokosowymi :) 

Komentarze

  1. Woow ! Dzięki za przepis ! :) Na pewno wypróbuję:) Pozdrawiam cieplutko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Wolę takie pierniczki z nadzieniem niż bez. Super przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczki najlepsze jakie w życiu jadłam 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty