Oponki serowe

Przepyszne, mięciutkie serowe oponki. Polecam jak najbardziej. Przepis bardzo prosty z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody, nie trzeba czekać, aż wyrosną ;)  







Składniki (ok.24 sztuki):
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ;)
  • 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego),
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 żółtka,
  • 100 g gęstej śmietany 18%,
oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
  • Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
  • Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
  • Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty