Oponki serowe
Przepyszne, mięciutkie serowe oponki. Polecam jak najbardziej. Przepis bardzo prosty z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody, nie trzeba czekać, aż wyrosną ;)
Składniki (ok.24 sztuki):
- 250 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ;)
- 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego),
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 żółtka,
- 100 g gęstej śmietany 18%,
oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
- Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
- Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
- Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.
Przepyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIdealny przepis na zbliżający się Tłusty Czwartek :) Super, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardziej !! :)
Usuń