Raffaello

Robiłam już parę razy ciasto raffaello, jednak ten przepis wygrywa :) Udał się chociaż było bardzo ciężko, ponieważ spaliłam mikser przy ubijaniu śmietany i myślałam, że już nic z tego ;) Ubiłam śmietankę...blenderem :D Mam nadzieję,że Wam wszystko się uda. Buźki :) 




Składniki na biszkopt: 
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. 
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany 36%,
  • Ser mascarpone 250 g,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 1 biała czekolada.
Dodatkowo:
  • 100 g wiórków kokosowych (do obsypania ciasta),
  • 4-5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki,
  • Blacha o wymiarach  21/21 cm,
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy, oraz bułka tarta do wysypania blachy.
 Przygotowanie:
  1.  Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypywać cukier i dodać żółtka (na przemian), aż do wyczerpania. 
  2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i przesiać do ciasta, dokładnie wymieszać szpatułką. Blachę o wymiarach 21/21 cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać ciasto biszkoptowe. 
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić na około 30-40 min do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na trzy części.
  4. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do schłodzonej śmietany, wsypać cukier, ubić na sztywno krem, następnie dodać serek mascarpone i wlać wystudzoną czekoladę oraz wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać robotem. 
  5. Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem z czerwonej porzeczki, na niego nałożyć krem z bitej śmietany i przykryć następnym blatem biszkoptu. Na biszkopt nałożyć ponownie krem i przykryć trzecim blatem biszkoptu. Część kremu zostawić do wysmarowania ciasta z zewnątrz. Po posmarowaniu wysypać wiórkami kokosowymi. 
  6. Ciasto odstawić do lodówki na około 2 godziny.



 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty