Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa to bardzo popularna przekąska na imprezy. Jest pyszna. Wahałam się bo nie przepadam za wędzonym łososiem ale warto było wypróbować :) 




Składniki:


  • 450 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego,
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 4jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • wiadereczko serka śmietankowego typu Almette
  • 100 -200g wędzonego łososia

Przygotowanie:

Świeży szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować w rozdrabniaczu lub w melakserze na małe drobinki szpinaku, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie ostudzić.
Mrożony szpinak należy dokładnie rozmrozić na sitku. Włożyć na patelnię z masłem i czosnkiem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dokładnie ostudzić.
Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Dużą prostokątną blachę posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni dna.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 15min. Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawinąć roladkę w ściereczkę i w takiej postaci całkowicie ostudzić.
  • Serek rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty