Faworki

  Uwielbiam piec i gotować z moją siostrą. Zawsze jest z czego się pośmiać :) Takie właśnie w weekend zrobiłyśmy faworki. Ja za nimi nie przepadam, jednak moja siostra je uwielbia :) Faworki wyszły chrupiące i smaczne. Następnym razem postaramy się zrobić pączki lub róże karnawałowe. Fajnie jest spędzać czas razem z rodziną :) Buźki 💜💜




Składniki:
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 1-2 żółtka
  • 120g śmietany
  • 20g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 500g smalcu do smażenia lub olej
  • Cukier puder do posypania usmażonych faworków
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z cukrem, dodać pozostałe składniki, ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy ok. 15 min, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto na cienkie placki partiami, żeby nie wysychało. 
  2. Krajać radełkiem lub nożem paski szerokości ok.3 cm długości ok.15 cm, każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć. 
  3. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wlać łyżkę spirytusu. Gdy wrzucony do tłuszczu plasterek ziemniaka szybko się zrumieni, można smażyć faworki. Wkłada się je partiami i smaży z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem. 
  4. Po usmażeniu wyjmuje się faworki na ręcznik papierowy, aby obciekły. 
  5. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty