Najlepszy chleb pszenny
Wiele razy piekłam już chleb. Jednak pierwszy raz upiekłam drożdżowy. Przepyszny, mięciutki, świeży chleb. Uwielbiam ,,bawić" się ciastem drożdżowym co już mogliście zauważyć ;) Polecam jak najbardziej ;)
Składniki:
- 700 g mąki pszennej chlebowej,
- 2 łyżeczki soli,
- 25 g masła, roztopionego,
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 150 ml letniego mleka,
- 300 ml letniej wody.
Rozczyn:
- 14 g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 szklanki letniego mleka,
- 1 łyżka mąki.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi zrobić rozczyn taki jak napisałam powyżej. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
- Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz