Najlepszy chleb pszenny

Wiele razy piekłam już chleb. Jednak pierwszy raz upiekłam drożdżowy. Przepyszny, mięciutki, świeży chleb. Uwielbiam ,,bawić" się ciastem drożdżowym co już mogliście zauważyć ;) Polecam jak najbardziej ;)




Składniki:
  • 700 g mąki pszennej chlebowej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 25 g masła, roztopionego,
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150 ml letniego mleka,
  • 300 ml letniej wody.
Rozczyn:
  • 14 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka mąki.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Przygotowanie:
  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi zrobić rozczyn taki jak napisałam powyżej. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  2. Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
  3. Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
  4. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.





Komentarze

Popularne posty