Zupa cebulowa

Pyszna zupa cebulowa. Można ją podać na dwa sposoby jak kto lubi ;) Oczywiście obowiązkowo podajemy z grzankami lub tostami :) 


Składniki:

  • 800g cebuli,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki mąki,
  • 60g masła,
  • 2 szt. kostek mięsnych,
  • 1 bagietka czosnkowa, grzanki, tosty z serem,
  • sól
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę, duś na wolnym ogniu przez 30 min, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Kostki mięsna rozpuść w 1 i 1/2 litra wody.
  2. Cebulę posyp mąką, zasmaż ją, mieszającym, po czym wlej bulion. Przypraw ziołami prowansalskimi oraz solą. Gotuj razem przez 15 minut.
  3. Bagietkę podziel na kromki, na każdej połóż kawałek sera i posyp ziołami prowansalskimi, zapiecz w piekarniku i podawaj z zupą. 
  4. Po ugotowaniu zupy można ją zmiksować na krem jak na załączonym zdjęciu ;)  

Komentarze

Popularne posty