Zupa cebulowa
Pyszna zupa cebulowa. Można ją podać na dwa sposoby jak kto lubi ;) Oczywiście obowiązkowo podajemy z grzankami lub tostami :)
Składniki:
- 800g cebuli,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki mąki,
- 60g masła,
- 2 szt. kostek mięsnych,
- 1 bagietka czosnkowa, grzanki, tosty z serem,
- sól
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę, duś na wolnym ogniu przez 30 min, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Kostki mięsna rozpuść w 1 i 1/2 litra wody.
- Cebulę posyp mąką, zasmaż ją, mieszającym, po czym wlej bulion. Przypraw ziołami prowansalskimi oraz solą. Gotuj razem przez 15 minut.
- Bagietkę podziel na kromki, na każdej połóż kawałek sera i posyp ziołami prowansalskimi, zapiecz w piekarniku i podawaj z zupą.
- Po ugotowaniu zupy można ją zmiksować na krem jak na załączonym zdjęciu ;)
Komentarze
Prześlij komentarz