Biszkoptowe ciasto z kremem budyniowym :)

Na weekend miał być murzynek ale stwierdziłam, że dołożę sobie trochę pracy i zrobię ciasto podobne do tortu :) Akurat miałam w domu brzoskwinie w syropie, które trzeba było zjeść. I tak właśnie powstało pyszne ciasto z biszkoptem, kremem budyniowym i brzoskwiniami :)  Polecam wszystkim!! :)




Składniki na biszkopt:
  • 7 dużych jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 140 g mąki pszennej (tortowej),
  • 50 g kakao.

Składniki na krem:
  • 500ml mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • 1 margaryna
Ponadto:
  • brzoskwinie w syropie
  • herbata zaparzona z cytryną
  • polewa według własnego przepisu (u mnie rozpuszczona czekolada z mlekiem).

Przygotowanie kremu
  1. 400 ml mleka zagotować z cukrem, w 100 ml mleka rozpuścić budyń z mąką. Wlać do reszty mleka, ugotować budyń, dobrze wystudzić. Margarynę dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać partiami zimny budyń. Utrzeć na gładką masę.


Przygotowanie biszkoptu:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  3. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
  4. Prostokątną formę o wymiarach 28 x 36 cm (lub 25 x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
  6. Przekrojone blaty ciasta, polać herbatą, posypać brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę, wyłożyć krem i znowu brzoskwinie. Przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.





Komentarze

Popularne posty