Biszkoptowe ciasto z kremem budyniowym :)
Na weekend miał być murzynek ale stwierdziłam, że dołożę sobie trochę pracy i zrobię ciasto podobne do tortu :) Akurat miałam w domu brzoskwinie w syropie, które trzeba było zjeść. I tak właśnie powstało pyszne ciasto z biszkoptem, kremem budyniowym i brzoskwiniami :) Polecam wszystkim!! :)
Składniki na biszkopt:
- 7 dużych jajek,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 140 g mąki pszennej (tortowej),
- 50 g kakao.
Składniki na krem:
- 500ml mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 1 margaryna
Ponadto:
- brzoskwinie w syropie
- herbata zaparzona z cytryną
- polewa według własnego przepisu (u mnie rozpuszczona czekolada z mlekiem).
Przygotowanie kremu
- 400 ml mleka zagotować z cukrem, w 100 ml mleka rozpuścić budyń z mąką. Wlać do reszty mleka, ugotować budyń, dobrze wystudzić. Margarynę dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać partiami zimny budyń. Utrzeć na gładką masę.
Przygotowanie biszkoptu:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
- Prostokątną formę o wymiarach 28 x 36 cm (lub 25 x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
- Przekrojone blaty ciasta, polać herbatą, posypać brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę, wyłożyć krem i znowu brzoskwinie. Przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz