Domowe hamburgery
Bardzo dużo testowaliśmy przepisów na pyszne hamburgery. Kombinowałam z mięsem, przyprawiałam dużą ilością przypraw, dodawałam musztardę do mięsa i różne dziwne rzeczy ;D Jednak wystarczy surowe mięso uformować i przyprawić tylko solą i pieprzem z obu stron ;) Podam Wam dwie propozycje podania hamburgerów. Z boczkiem lub sałatą ;)
Składniki:
- 500g mięsa wołowego,
- 4 bułki do hamburgerów,
- pomidor,
- ogórek kiszony,
- mała cebula,
- kilka liści sałaty lodowej,
- 4 plasterki boczku surowego w plastrach
- 4 plasterki sera,
- sól,pieprz, olej,
- ketchup, musztarda, majonez.
Przygotowanie:
- Mięso wołowe przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i rozpłaszczamy na taką wielkość jaką mamy bułkę ;)
- Pomidora i ogórka kroimy w plastry, cebulę w kostkę.
- Boczek (jeżeli dodajemy) Smażymy na patelni.
- Na tej samej patelni co smażyliśmy boczek smażymy mięso ok.4 min z każdej strony. Najlepiej jest smażyć na patelni grillowej, nie dociskamy mięsa.
- Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku ok.3 min.
Układamy:
Bułka, ketchup, sałata, mięso, ser, pomidor, ogórek, cebula, musztarda lub majonez i bułka ;)
Komentarze
Prześlij komentarz