Domowe hamburgery

Bardzo dużo testowaliśmy przepisów na pyszne hamburgery. Kombinowałam z mięsem, przyprawiałam dużą ilością przypraw, dodawałam musztardę do mięsa i różne dziwne rzeczy ;D Jednak wystarczy surowe mięso uformować i przyprawić tylko solą i pieprzem z obu stron  ;) Podam Wam dwie propozycje podania hamburgerów. Z boczkiem lub sałatą ;)  





Składniki:
  • 500g mięsa wołowego,
  • 4 bułki do hamburgerów,
  • pomidor,
  • ogórek kiszony,
  • mała cebula,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • 4 plasterki boczku surowego w plastrach
  • 4 plasterki sera,
  • sól,pieprz, olej,
  • ketchup, musztarda, majonez.
Przygotowanie:
  1. Mięso wołowe przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i rozpłaszczamy na taką wielkość jaką mamy bułkę ;)
  2. Pomidora i ogórka kroimy w plastry, cebulę w kostkę.
  3. Boczek (jeżeli dodajemy) Smażymy na patelni.
  4. Na tej samej patelni co smażyliśmy boczek smażymy mięso ok.4 min z każdej strony. Najlepiej jest smażyć na patelni grillowej, nie dociskamy mięsa.
  5. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku ok.3 min.


Układamy:
Bułka, ketchup, sałata, mięso, ser, pomidor, ogórek, cebula, musztarda lub majonez i bułka ;)

Komentarze

Popularne posty