Drożdżówki z dżemem

Witajcie. Dziś polecam Wam przepis na najlepsze drożdżówki jakie jadłam :) Ciasto idealne, w smaku również przepyszne. Można zrobić je z serem, budyniem, dżemem truskawkowym lub jakimś swoim ulubionym ;) Ja następnym razem musze zrobić z dżemem jagodowym i oczywiście podwoić objętość ;D Bułeczki rozeszły się bardzo szybko zdążyłam zjeść tylko jedną :( Wypróbujcie i oceńcie sami!! Buźki ;) 







Składniki na około 15 drożdżówek:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych(ja zawsze używam świeżych),
  • 30 - 45 g roztopionego masła,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 6 łyżek cukru,
  • pół łyżeczki soli.


Dwa białka pozostałe roztrzepać z jedną łyżką mleka.

Kruszonka:
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 czubate łyżki cukru,
  • 60 g miękkiego masła.
Wszystkie składniki umieścić w miseczce. Rozetrzeć palcami.
Rozczyn:
  • 30 g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 szkl. letniego mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.

Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami ze świeżymi zrobić rozczyn taki jak napisałam powyżej. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  2. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 65 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.
  3. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.
  4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty