Pasztet
Co robicie z mięsem, które zostaje Wam z rosołu? :) Zamrażacie? Najlepiej jest zrobić pyszny domowy pasztet. Wystarczy zmielić mięso, dobrze przyprawić i upiec :) Zawsze z mięsa, które zostało mi z rosołu robiłam krokiety i pierogi z mięsem.
Polecam.!
Pasztet najlepiej jest podawać ze świeżym pieczywem lub z dodatkiem dobrych konfitur :)
Składniki:
- 2-3kg mięsa z rosołu (kurczak, wołowina, indyk),
- 500g wątróbki,
- 5-6 jajek,
- 1 cebula podsmażona,
- 1 bułka namoczona w wodzie,
- sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie:
- Mięso obrać, zmielić.
- Wątróbkę dokładnie umyć. Zalać wrzątkiem na parę minut (ok.3 min) i zmielić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Wystudzić i zmielić.
- Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć i zmielić do mięsa :)
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do mięsa, białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. Przyprawić i dokładnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso i dokładnie rozsmarować. Na wierzchu posmarować odrobiną wody.
- Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C.
My partner and I stumbled over here different website and thought I might check things out.
OdpowiedzUsuńI like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.
Thank you very much!! :)
UsuńAmazing things here. I'm very happy to see your post. Thanks a lot and I am having a look forward to contact you.
OdpowiedzUsuńWill you please drop me a e-mail?