Pasztet

Co robicie z mięsem, które zostaje Wam z rosołu? :) Zamrażacie? Najlepiej jest zrobić pyszny domowy pasztet. Wystarczy zmielić mięso, dobrze przyprawić i upiec :) Zawsze z mięsa, które zostało mi z rosołu robiłam krokiety i pierogi z mięsem.
Polecam.!
Pasztet najlepiej jest podawać ze świeżym pieczywem lub z dodatkiem dobrych konfitur :) 





Składniki:
  • 2-3kg mięsa z rosołu (kurczak, wołowina, indyk),
  • 500g wątróbki,
  • 5-6 jajek,
  • 1 cebula podsmażona,
  • 1 bułka namoczona w wodzie,
  • sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie:
  1. Mięso obrać, zmielić.
  2. Wątróbkę dokładnie umyć. Zalać wrzątkiem na parę minut (ok.3 min) i zmielić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Wystudzić i zmielić.
  4. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć i zmielić do mięsa :)
  5. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do mięsa, białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. Przyprawić i dokładnie wymieszać.
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso i dokładnie rozsmarować. Na wierzchu posmarować odrobiną wody.
  7. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. 




Komentarze

  1. My partner and I stumbled over here different website and thought I might check things out.
    I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

    OdpowiedzUsuń
  2. Amazing things here. I'm very happy to see your post. Thanks a lot and I am having a look forward to contact you.
    Will you please drop me a e-mail?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty