Zapiekanka z makaronem i szpinakiem
Najlepsza, najprostsza zapiekanka :) Połączenie kurczaka ze szpinakiem i pomidorami wyszło wspaniałe. Polubi ją każdy, nawet ten co nie przepada za zapiekankami ;) Nie potrzeba dużo składników , żeby zrobić pyszny obiad :) Polecam.
Składniki:
- 250g makaronu rurki,
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 200g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(nie musimy dodawać),
- 200g startego sera żółtego lub mozzarelli,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- sól i pieprz,
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szkl. bulionu,
- 1 łyżeczka oliwy,
- szczypta cukru i suszonego oregano,
- kilka posiekanych listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku :)
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.
- W garnku na oliwie podsmażyć starty czosnek, dodać bulion, pomidory, koncentrat, przyprawy i bazylię. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut. Wlać do dużego żaroodpornego naczynia. Na sos przełożyć ugotowany makaron.
- Filety kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem . Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę i włożyć kurczaka, dokładnie obsmażyć z każdej strony co chwilę mieszając.
- Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Do obsmażonego kurczaka dodać opłukany świeży szpinak lub mrożony. Smażyć mieszając aż szpinak zwiędnie. Odstawić z ognia, dodać pokrojony serek topiony i połowę mozzarelli, wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kurczaka ze szpinakiem wyłożyć na makaron. Posypać startym żółtym serem lub mozzarellą. Zapiekankę piec 25 minut. Smacznego!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz