Ciasto Toffi
Najlepsze ciasto na spotkania rodzinne. Pyszne miodowe ciasto, krem z bitą śmietaną, karmel i orzeszki :) Polecam. Posmakuje wszystkim jestem pewna :) W przepisie miałam migdały lub orzechy włoskie, jednak zamieniłam je na orzeszki ziemne i efekt wyszedł rewelacyjny :)
Blaty ciasta najlepiej jest upiec kilka dni wcześniej. Ciasto jest z miodem wymaga leżakowania aby zmiękło ;)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- pół szklanki cukru pudru,
- 150 g miodu,
- 125 g masła,
- 2 duże jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Z mąki, cukru pudru, miodu, masła, cukru waniliowego, sody i jajek zagnieść ciasto.
- Podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 min.
- Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (32x22 lub 27x27). Ciasto wałkujemy, wypełniamy formy i pieczemy 15 minut w 200 stopniach C. Po upieczeniu odstawiamy d wystudzenia :)
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30-36%,
- 2 fixy śmietankowe,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder wymieszany z fixami, ubijamy do uzyskania sztywnego kremu.
Ponadto:
- 500g masy kajmakowej z puszki
- puszka orzeszków zimnych solonych (150g)
Przygotowanie ciasta:
- Kremem przekładamy ciasto.
- Smarujemy masą krówkową.
- Posypujemy pokrojonymi orzeszkami ziemnymi.
- Schładzamy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz