Ciasto Toffi

Najlepsze ciasto na spotkania rodzinne. Pyszne miodowe ciasto, krem z bitą śmietaną, karmel i orzeszki :) Polecam. Posmakuje wszystkim jestem pewna :) W przepisie miałam migdały lub orzechy włoskie, jednak zamieniłam je na orzeszki ziemne i efekt wyszedł rewelacyjny :)
Blaty ciasta najlepiej jest upiec kilka dni wcześniej. Ciasto jest z miodem wymaga leżakowania aby zmiękło ;)




Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 150 g miodu,
  • 125 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
  1. Z mąki, cukru pudru, miodu, masła, cukru waniliowego, sody i jajek zagnieść ciasto. 
  2. Podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 min.
  3. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (32x22 lub 27x27). Ciasto wałkujemy, wypełniamy formy i pieczemy 15 minut w 200 stopniach C. Po upieczeniu odstawiamy d wystudzenia :)
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietanki 30-36%,
  • 2 fixy śmietankowe,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie kremu:

Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder wymieszany z fixami, ubijamy do uzyskania sztywnego kremu.

Ponadto:
  • 500g masy kajmakowej z puszki
  • puszka orzeszków zimnych solonych (150g)
Przygotowanie ciasta:
  1. Kremem przekładamy ciasto. 
  2. Smarujemy masą krówkową.
  3. Posypujemy pokrojonymi orzeszkami ziemnymi.
  4. Schładzamy w lodówce.




Komentarze

Popularne posty