Ciasto wiśniowe
Pyszne kruche ciasto z wiśniami :) Można je zrobić z mrożonymi wiśniami lub świeżymi :) Ostatni słoiczek wiśni wykorzystałam na to ciasto. Bardzo polecam. Jest bardzo łatwe :)
Składniki:
- 300g mąki pszennej,
- 1 cukier waniliowy,
- 150g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- szczypta soli
- masło do formy.
Masa wiśniowa:
- 500g wiśni,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 szklanka cukru.
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować, przełożyć do tortownicy tworząc brzegi. Pozostałe ciasto pokroić w paski o szerokości 1 cm.
Masa wiśniowa:
- Wiśnie wydrylować. Mrożonych nie rozmrażać. Zagotować z 1/4 szklanki wody i 1 szklanką cukru.
- Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody i wlać do wiśni, gotować pół minuty. Gorącą masę wiśniową wyłożyć na ciasto. Na masie ułożyć kratkę z ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C . Piec 50 minut.
- Ciasto najlepsze jest na drugi dzień :)
Komentarze
Prześlij komentarz