Ciasto wiśniowe

Pyszne kruche ciasto z wiśniami :) Można je zrobić z mrożonymi wiśniami lub świeżymi :) Ostatni słoiczek wiśni wykorzystałam na to ciasto. Bardzo polecam. Jest bardzo łatwe :)






Składniki:
  • 300g mąki pszennej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 150g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli
  • masło do formy.
Masa wiśniowa:
  • 500g wiśni,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 szklanka cukru.
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  2. Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować, przełożyć do tortownicy tworząc brzegi. Pozostałe ciasto pokroić w paski o szerokości 1 cm.
Masa wiśniowa:
  1. Wiśnie wydrylować. Mrożonych nie rozmrażać. Zagotować z 1/4 szklanki wody i 1 szklanką cukru.
  2. Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody i wlać do wiśni, gotować pół minuty. Gorącą masę wiśniową wyłożyć na ciasto. Na masie ułożyć kratkę z ciasta.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C . Piec 50 minut.
  4. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień :)


Komentarze

Popularne posty