Kora orzechowa

Pyszne, podzielne ciasto. Na dużą blachę :) Idealne na większe imprezy. Blaty ciasta i budyń najlepiej jest zrobić jeden dzień wcześniej. Polecam wszystkim! :)



Składniki na ciasto:
  • 8 białek,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 3 żółtka,
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g rodzynków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać, odłożyć.
  2. W misie miksera ubić białka, na sztywno. Łyżka po łyżce, powoli, dodawać cukier, nie zaprzestając ubijania (kolejną łyżkę cukru dodajemy po rozpuszczeniu się poprzednio dodanej łyżki). Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka i ubić. Wsypać odłożone wcześniej suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.   
  3. 2 formy o wymiarach 28 x 38 cm (lub trochę mniejszą) z wysokimi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać.
  4. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Jeden z blatów pozostawić w formie.



Krem brzoskwiniowy:


  • Syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń (puszka o łącznej masie 820 g),
  • 5 łyżek cukru,
  • 300 ml wody,
  • 2opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru, opakowanie standardowe na 500 ml mleka).
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 300 g masła.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:

  1. Do garnuszka przelać 400 ml syropu z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier. Zagotować.
  2. W osobnej miseczce zmiksować blenderem kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać budyniu) i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. W misie miksera utrzeć masło, przez kilkanaście minut, do puszystości. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy.

Ponadto:

  • 1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej (można użyć samej kawy bez alkoholu),
  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym,
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym,
  • brzoskwinie pozostałe z puszki, pokrojone w plasterki.

Wykonanie:

  1. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do ostudzenia. Przed samym wyłożeniem ich na ciasto schłodzić w lodówce, by lekko zgęstniały.
  2. Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu brzoskwiniowego (będzie nam potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką).
  3. Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu brzoskwiniowego. Delicje maczać w kawie z alkoholem, układać na kremie, czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając. Jeśli pozostanie kawy - nasączyć mocniej delicje. Na nie wyłożyć pozostały krem brzoskwiniowy, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na wierzchu poukładać brzoskwinie z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.



Komentarze

Popularne posty