Tort z wiśniami
Tort z wiśniami upiekłam dla mojej córki na 2 urodziny :) Tort podałam w wersji bezalkoholowej. Do ponczu można dodać 75ml likieru wiśniowego i 75ml kompotu. Podobno udał się przepyszny ;) Wypróbujcie sami i napiszcie jak wyszło. Pozdrawiam :)
Biszkopt jak zawsze robię tylko z tego przepisu:
Składniki na krem:
- 500ml śmietanki 30%-36%,
- 500g mascarpone,
- 2 fixy śmietankowe,
- 3-4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone, cukier puder wymieszany z fixami i zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Frużelina wiśniowa:
- 500g mrożonych wiśni,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody.
Wykonanie:
W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Gotować 5-10 minut, aż odparuje większość wody. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Wystudzić.
Do obłożenia tortu potrzebujemy: 200ml śmietanki kremówki 30-36% zmiksowanej z 2 łyżkami cukru pudru i jednym fixem śmietanowym.
Poncz:
- 75ml kompotu z wiśni lub soku wiśniowego, syropu wiśniowego rozmieszanego z wodą :)
Złożenie tortu:
- Biszkopt przekroić na 3 części.
- Nasączyć kompotem z wiśni każdy blat ciasta.
- Na pierwszy nasączony blat rozłożyć połowę frużeliny wiśniowej, następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i przykryć kolejnym blatem ciasta. Tak postąpić z kolejnymi blatami ciasta.
- Przełożony tort posmarować ubitą kremówką, górę i boki. Ozdobić.
Komentarze
Prześlij komentarz