Tort z wiśniami

Tort z wiśniami upiekłam dla mojej córki na 2 urodziny :) Tort podałam w wersji bezalkoholowej. Do ponczu można dodać 75ml likieru wiśniowego i 75ml kompotu. Podobno udał się przepyszny ;) Wypróbujcie sami i napiszcie jak wyszło. Pozdrawiam :) 




Biszkopt jak zawsze robię tylko z tego przepisu:

Składniki na krem:
  • 500ml śmietanki 30%-36%,
  • 500g mascarpone,
  • 2 fixy śmietankowe,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:

Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone, cukier puder wymieszany z fixami i zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Frużelina wiśniowa:
  • 500g mrożonych wiśni,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody.
Wykonanie:

W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Gotować 5-10 minut, aż odparuje większość wody. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Wystudzić.

Do obłożenia tortu potrzebujemy: 200ml śmietanki kremówki 30-36% zmiksowanej z 2 łyżkami cukru pudru i jednym fixem śmietanowym.

Poncz:
  • 75ml kompotu z wiśni lub soku wiśniowego, syropu wiśniowego rozmieszanego z wodą :) 
Złożenie tortu:
  1. Biszkopt przekroić na 3 części.
  2. Nasączyć kompotem z wiśni każdy blat ciasta.
  3. Na pierwszy nasączony blat rozłożyć połowę frużeliny wiśniowej, następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i przykryć kolejnym blatem ciasta. Tak postąpić z kolejnymi blatami ciasta.
  4. Przełożony tort posmarować ubitą kremówką, górę i boki. Ozdobić. 





Komentarze

Popularne posty