Sernika rosa

Sernik przepyszny. Idealny na większe imprezy rodzinne komunie, chrzciny. Ciasta wychodzi jedna duża blacha. Sernik najlepszy jaki do tej pory zrobiłam :) Wysoki z pyszną słodką bezą, najlepszy :) Oczywiście ten sernik robiłam pierwszy raz i za bardzo przypiekłam bezę ..niestety nie pojawiły mi się kropelki rosy. Następnym razem będzie lepiej bo już wiem gdzie popełniłam błąd ;) Pozdrawiam Was !




Składniki na spód ciasta:
  • 250g mąki pszennej,
  • 100g zimnego masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka (białka odłożyć na pianę),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
  2. Formę o wymiarach 28 x 34  lub 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyłożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut lub dłużej, do lekkiego ze złocenia.
Składniki na masę serową:
  • 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (40g),
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka (białka odłożyć na pianę).
Na pianę:
  • 6 białek (wcześniej odłożonych),
  • 1 szklanka cukru.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
  2. Masę serową wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale tak ma być ;)
  3. Piec około 50 - 55 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu.
  4. Około 10 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać piankę: pozostałe 6 białek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce, długo ubijając. Gorący sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę, wyrównać, ozdobić (używając grzebienia do dekoracji boków do tortów lub widelca). Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut bez termoobiegu (lub chwilę krócej, nie może powstać chrupiąca beza, krople rosy powstaną tylko na piance) do ze złocenia się pianki. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Po 15 minutach wyjąć na blat.
  5. Po około godzinie od wyjęcia sernika z piekarnika na piance powinny się pojawić kropelki rosy.



Komentarze

Popularne posty