Kakaowe babeczki z kremem kajmakowym
Pyszne, baaardzo kruche babeczki. Idealne. Mało słodkie ciasteczka i słodki krem wyszły rewelacyjne. Nigdy nie potrafię wykorzystać w całości masy kajmakowej dlatego musiałam coś z niej zrobić, żeby nie wyrzucać :) Polecam, zasmakują każdemu ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej ( odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy w to miejsce 3 łyżki kakao),
- 200g zimnego masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka.
Krem kajmakowy:
- Puszka masy kajmakowej (o masie 400g trzymanej w lodówce),
- 90 g masła w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
- 20 większych foremek posmarować masłem i posypać odrobiną mąki.
- Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. W mniejszych foremkach piec 10 minut.
Krem kajmakowy:
- Masło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę, ok 5-7 minut. Stopniowo po łyżce dodawać masę kajmakową, cały czas ubijając. Schłodzić przez pół godziny.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do babeczek. Udekorować i przechowywać w lodówce.
ten krem to jest cos wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń