Kakaowe babeczki z kremem kajmakowym

Pyszne, baaardzo kruche babeczki. Idealne. Mało słodkie ciasteczka i słodki krem wyszły rewelacyjne. Nigdy nie potrafię wykorzystać w całości masy kajmakowej dlatego musiałam coś z niej zrobić, żeby nie wyrzucać :)  Polecam, zasmakują każdemu ;) 




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej ( odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy w to miejsce 3 łyżki kakao),
  • 200g zimnego masła,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka.
Krem kajmakowy:
  • Puszka masy kajmakowej (o masie 400g trzymanej w lodówce),
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. 20 większych foremek posmarować masłem i posypać odrobiną mąki.
  3. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. W mniejszych foremkach piec 10 minut.
Krem kajmakowy:
  1. Masło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę, ok 5-7 minut. Stopniowo po łyżce dodawać masę kajmakową, cały czas ubijając. Schłodzić przez pół godziny.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do babeczek. Udekorować i przechowywać w lodówce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty