Śledzie po sułtańsku
Lubię połączenia słodko- kwaśne :) Za śledziami nie przepadam, jednak te przypadły mi do gustu :) Bardzo polecam!
Składniki:
- 400g śledzi matjasów,
- 80g rodzynek,
- 2 cebule,
- 3 łyżki octu 10%,
- 8 łyżek oleju,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu,
- pieprz, sól i cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy zmieniać wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
- Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać.
- Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki.
- Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli.
- Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę.Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. Wstawić do lodówki i przechowywać do tygodnia czasu.
Komentarze
Prześlij komentarz