Pyzy z mięsem :)
Bardzo lubię pyzy, knedle czy kluski śląskie z sosem. Zostało mi mięso z rosołu i postanowiłam tym razem zrobić pyzy. Przepyszne, mięciutkie idealne na obiad :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz,
- 1 kg mięsa (u mnie z rosołu: kurczak, wołowina, indyk),
- 1/2 szklanki bulionu,
- cebula, boczek.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
- Mięso obieramy, podlewamy bulionem i blendujemy lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ugniatamy ziemniaki i dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypujemy tyle mąki ile było ziemniaków i dodajemy jajko, zagniatamy.
- Z ciasta formujemy kuleczki i wkładamy do środka 1 łyżeczkę mięsnego farszu, dobrze zagniatamy.
- Wodę zagotować z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wkładać pyzy i gotować ok. 7-10 min na małym ogniu.
- Cebulę i boczek podsmażyć do złotego koloru i polać pyzy.
Komentarze
Prześlij komentarz