Tort z truskawkami i kremem czekoladowym

Tort jeden z lepszych jakie do tej pory zrobiłam :) Ciężko robić coś przy dwuletnim dziecku... jedna rzecz trochę nam nie wyszła ;) Krem miał być  czekoladowy a wyszedł stracciatella :D I chyba bardziej byłam zadowolona z tej stracciatelli niż z czekoladowego kremu. :) Połączenie super. Polecam jak najbardziej przepis!! 










Składniki na krem czekoladowy:
  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml kremówki 30-36%
  • 200 g gorzkiej czekolady (można dać połowę mlecznej),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do temp. pokojowej (powinna pozostać płynna).
  2. Serek, kremówkę i cukier puder krótko ubić mikserem do utrzymania jednolitej, gęstej masy.
  3. Dodać czekoladę, krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką.



Frużelina truskawkowa:
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
  • 2/3 szklanki cukru (lub do smaku),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
  1. W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać ok 10-15 minut do odparowania większości wody (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
Ponadto:
  • Poncz: Syrop malinowy lub wiśniowy rozmieszany z pół szklanki przegotowanej wody,
  • Maliny i kiwi do dekoracji lub inne ulubione owoce ;) 
  • 200g śmietanki kremówki 36% zmiksowanej z 2 łyżkami cukru pudru, do dekoracji tortu :)

Złożenie tortu:
  1. Tort przeciąć tak aby otrzymać 3 krążki ciasta.
  2. Pierwszy blat ciasta polać ponczem, wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej i połowę masy czekoladowej.Przykryć kolejnym blatem ciasta, polać ponczem, wyłożyć frużelinę i masę. Położyć ostatni blat ciasta. Udekorować. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty