Tort z truskawkami i kremem czekoladowym
Tort jeden z lepszych jakie do tej pory zrobiłam :) Ciężko robić coś przy dwuletnim dziecku... jedna rzecz trochę nam nie wyszła ;) Krem miał być czekoladowy a wyszedł stracciatella :D I chyba bardziej byłam zadowolona z tej stracciatelli niż z czekoladowego kremu. :) Połączenie super. Polecam jak najbardziej przepis!!
Składniki na krem czekoladowy:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml kremówki 30-36%
- 200 g gorzkiej czekolady (można dać połowę mlecznej),
- 5 łyżek cukru pudru,
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do temp. pokojowej (powinna pozostać płynna).
- Serek, kremówkę i cukier puder krótko ubić mikserem do utrzymania jednolitej, gęstej masy.
- Dodać czekoladę, krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką.
Frużelina truskawkowa:
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
- 2/3 szklanki cukru (lub do smaku),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
- W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać ok 10-15 minut do odparowania większości wody (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
Ponadto:
- Poncz: Syrop malinowy lub wiśniowy rozmieszany z pół szklanki przegotowanej wody,
- Maliny i kiwi do dekoracji lub inne ulubione owoce ;)
- 200g śmietanki kremówki 36% zmiksowanej z 2 łyżkami cukru pudru, do dekoracji tortu :)
Złożenie tortu:
- Tort przeciąć tak aby otrzymać 3 krążki ciasta.
- Pierwszy blat ciasta polać ponczem, wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej i połowę masy czekoladowej.Przykryć kolejnym blatem ciasta, polać ponczem, wyłożyć frużelinę i masę. Położyć ostatni blat ciasta. Udekorować.
Tort przepiękny 😍
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ;) ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń