Ślimaczki z ciasta drożdżowego
Moja kolejna propozycja na przekąskę. Kocham ,,bawić'' się z ciastem drożdżowym. Bułeczki w smaku przypominały pizzę ale chyba o to chodziło ;) Pozdrawiam i życzę smacznego!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 opakowanie drożdży typu instant (7g) lub 25-30 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki),
- szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki),
- 2-3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 250 ml letniego mleka,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 6 plastrów szynki,
- 6 plastrów sera
- sos pomidorowy lub keczup do posmarowania ciasta.
- przyprawa do pizzy.
Rozczyn ze świeżych drożdży:
- 25-30g drożdży,
- 1/4 szkl. letniego mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka mąki.
Drożdże rozrabiam z cukrem ,dodaje letnie mleko i mąkę. Mieszam dokładnie. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę przesianą, drożdże typu instant lub rozczyn, sól oraz cukier.
- Następnie dodajemy jajko, mleko oraz olej. I dokładnie wyrabiamy na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto –można ręcznie lub mikserem o nakładach do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, więc jeśli „czujemy”, że jest za twarde/sztywne, dolewamy więcej mleka, jeśli za mokre/lejące, dosypujemy trochę mąki.WAŻNE: dobre wyrobienie ciasta gwarantuje pulchny wypiek, więc warto chwilę się nad tym pochylić.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (40-60 minut w zależności od temperatury na zewnątrz tj. gdy cieplej, rośnie szybciej)
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy w miarę cienko na kształt prostokąta.
- Zostawiamy jeszcze na 20 min. pod przykryciem. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem (jak pizzę), następnie wykładamy szynkę a na nią ser, (rozprowadzamy równo na całej powierzchni ciasta). Zawijamy luźno w roladę, jeśli trzeba brzegi podwijamy do środka, by rolada była równa i kroimy na 16 równych części (ślimaków). Każdy ślimaczek posypujemy szczyptą przyprawy do pizzy.
- Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo będą rosły.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Pieczemy 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz