Ślimaczki z ciasta drożdżowego

Moja kolejna propozycja na przekąskę. Kocham ,,bawić'' się z ciastem drożdżowym. Bułeczki w smaku przypominały pizzę ale chyba o to chodziło ;) Pozdrawiam i życzę smacznego! 




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży typu instant (7g) lub 25-30 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki),
  • szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki),
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 6 plastrów szynki,
  • 6 plastrów sera
  • sos pomidorowy lub keczup do posmarowania ciasta.
  • przyprawa do pizzy.
Rozczyn ze świeżych drożdży:
  • 25-30g drożdży,
  • 1/4 szkl. letniego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka mąki.
Drożdże rozrabiam z cukrem ,dodaje letnie mleko i mąkę. Mieszam dokładnie. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę przesianą, drożdże typu instant lub rozczyn, sól oraz cukier.
  2. Następnie dodajemy jajko, mleko oraz olej. I dokładnie wyrabiamy na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto –można ręcznie lub mikserem o nakładach do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, więc jeśli „czujemy”, że jest za twarde/sztywne, dolewamy więcej mleka, jeśli za mokre/lejące, dosypujemy trochę mąki.WAŻNE: dobre wyrobienie ciasta gwarantuje pulchny wypiek, więc warto chwilę się nad tym pochylić.
  3. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (40-60 minut w zależności od temperatury na zewnątrz tj. gdy cieplej, rośnie szybciej)
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy w miarę cienko na kształt prostokąta.
  5. Zostawiamy jeszcze na 20 min. pod przykryciem. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem (jak pizzę), następnie wykładamy szynkę a na nią ser, (rozprowadzamy równo na całej powierzchni ciasta). Zawijamy luźno w roladę, jeśli trzeba brzegi podwijamy do środka, by rolada była równa i kroimy na 16 równych części (ślimaków). Każdy ślimaczek posypujemy szczyptą przyprawy do pizzy.
  6. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo będą rosły.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Pieczemy 25 minut.




Komentarze

Popularne posty